Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ταπεινοφροσύνη

ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Ένας σημαντικός παράγοντας για να φτάσουμε στην επιτυχία είναι να νοιώθουμε ταπεινοφροσύνη.
Η ταπεινοφροσύνη και η εσωτερική γαλήνη πάνε μαζί. Όσο λιγότερο προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας στους άλλους , τόσο πιο εύκολο είναι να νοιώσουμε μέσα μας ήρεμοι.
Όταν προσπαθούμε να αποδεικνύουμε την αξία μας πέφτουμε σε μια επικίνδυνη παγίδα. Καταναλώνουμε τεράστια ποσά ενέργειας προκειμένου να επιδείξουμε τα επιτεύγματά μας ή να πείσουμε τους άλλους πόσο σημαντικοί είμαστε.
Κάποτε ο Σωκράτης – ο γίγαντας αυτός της φιλοσοφίας , που κατώρθωσε με τις ιδέες του να αλλάξει την ζωή στον πλανήτη μας - συνάντησε στην αγορά έναν αλαζόνα Ολυμπιονίκη να κομπάζει διηγούμενος τα κατορθώματα του.
(ακολουθεί ελεύθερος διάλογος )
ΣΩΚΡΑΤΗΣ : Είχες πολύ μεγάλους ( δυνατούς ) αντιπάλους ;
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ : Ναι ! Ήταν όλοι φίρμες. Πολύ δυνατοί !
ΣΩΚΡΑΤΗΣ : Αφού ήταν πιο δυνατοί από εσένα , τότε πως τους κέρδισες τίμια :
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ : Μάλλον δεν ήταν και τόσο δυνατοί , αλλά είχαν την ίδια δύναμη με εμένα. Ήταν ισάξιοί μου . . . .
ΣΩΚΡΑΤΗΣ : Μα τότε θα έπρεπε να έρθετε ισοπαλία . . . . . .
ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ : Ναι ήταν πιο αδύναμοι . Ήταν χειρότεροι από μένα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ : Πάψε τότε ανόητε να υπερηφανεύεσαι και να κομπάζεις αφού κέρδισες χειρότερους ( κατώτερους ) αντιπάλους !
Ο κομπασμός ( το να κοκορεύεται κάποιος ) διαλύει κάθε θετικό συναίσθημα που θα απολαμβάναμε σαν το αποτέλεσμα κάποιου επιτεύγματος που μας κάνει υπερήφανους.
Και τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο αφού όσο πιο πολύ προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας οι άλλοι τόσο περισσότερο θα μας αποφεύγουν και θα κουτσομπολεύουν πίσω από την πλάτη μας την ανασφάλεια που μας κάνει να κοκορευόμαστε. Μπορεί ακόμα και να μας απορρίψουν !
Αντίθετα όσο λιγότερο ζητούμε την επιδοκιμασία , τόσο περισσότερο γινόμαστε αποδέκτες της. Οι άνθρωποι έλκονται από άτομα που χαρακτηρίζονται από μια ήρεμη εσωτερική αυτοπεποίθηση και δεν έχουν την ανάγκη να παρουσιάζουν τον εαυτό τους κολακευτικά , ή να έχουν δίκιο συνέχεια .
Όλοι μας αγαπάμε αυτούς που δεν έχουν την ανάγκη να κομπάσουν και που μας εκμυστηρεύονται κάτι από καρδιάς και όχι λόγω εγωισμού.
Πρέπει να εξασκηθούμε όταν θα έχουμε την ευκαιρία να καυχηθούμε για τον εαυτό μας , να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό.
Πάντα μέσα μας υπάρχει μια φωνούλα που μας λέει : « Σταμάτα . Μην το κάνεις !» και θα πρέπει να την ακούμε και να την εμπιστευόμαστε όλο και πιο συχνά.
Τότε θα γινόμαστε όλο και πιο πολύ , αποδέκτες περισσότερων θετικών συναισθημάτων , θα αναπτύξουμε μια εσωτερική γαλήνη , και σιγά σιγά θα προχωράμε στην ΕΠΙΤΥΧΙΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: