Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Διατροφή και Αθλητική Απόδοση.
Νερό Ηλεκτρολύτες και Θερμορύθμηση. (2)

Το νερό αποθηκεύεται στα διάφορα διαμερίσματα του οργανισμού μας αλλά και μετακινείται συνεχώς μεταξύ αυτών.
Περίπου το 65% του νερού του σώματος είναι αποθηκευμένο στο εσωτερικό των κυττάρων, σαν (ενδοκυττάριο νερό). Το υπόλοιπο 35% βρίσκεται έξω απο τα κύτταρα και καλείται (εξωκυττάριο νερό).

Το νερό υπάρχει μέσα στο σώμα σε συνδιασμό με πρωτεϊνες υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Οι πρςτεϊνες στους μυς, στο αίμα και στους υπόλοιπος ιστούς βοηθούν στην δέσμευση του νερού στους ιστούς αυτούς.

Η ισορροπία νερού και ηλεκτρολυτών μεταξύ των διαμερισμάτων του οργανισμού είναι εξαιρετικής σημασίας για τους αθλητές. Μεταβολές των υγρών, όπως για παράδειγμα ελάττωση του όγκου του αίματος και κυτταρική αφυδάτωση, που είναι πιθανό να συμβούν κατα την άσκηση σε θερμό περιβάλλον, μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνηση κόπωσης ή θερμικής βλάβης.

Το νερό αντιστοιχεί στο 60% του σωματικού βάρους του μέσου ενήλικα άνδρα και στο 50% της ενήλικης γυναίκας, αλλα αυτή η αναλογία μπορεί να μειωθεί στο 40% σε παχύσαρκα άτομα ή να αυξηθεί στο 70% ή περισσότερο σε μυώδη άτομα. Αυτό συμαίνει διότι ο λιπώδης ιστός έχει χαμηλή περιεκτηκότητα σε νερό, ενώ ο μυώδης ιστός υψηλή.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ.

1) Το νερό αποτελεί το βασικό δομικό συστατικό του κυτταροπλάσματος, που είναι το θεμελιώδες κυτταρικό στοιχείο όλλων των ζωντανών οργανισμών.

2) Επειδή το νερό ειναι ασυμπίεστο, προστατεύει ιστούς ζωτικής σημασίας, όπως ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος.

3) Είναι ουσιαστικής σημασίας για τον έλεγχο της ωσμωτικής πίεσης του σώματος και την διατήρηση ισορροπίας μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Κάθε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κυτταρικές λειτουργίες. Μια σοβαρή εκτροπή απο τις φυσιολογικές τιμές ωσμωτικής πίεσης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή απο το σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

4) Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του αίματος, που με την σειρά του είναι ο σημαντικότερος φορέας οξυγόνου, θρεπτικών συστατικών, ορμονών και άλλων ουσιών στα κύτταρα για τις λειτουργίες τους, καθώς και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού απο τα κύτταρα προς όργανα όπως οι πνεύμονες και οι νεφροί, για να απεκκριθούν απο το σώμα.

5) Το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των αισθήσεων. Τα ακουστικά κύμματα μεταφέρονται μέσω υγρού που βρίσκεται στο έσω αφτί. Το υγρό του οφθαλμικού βολβού συμμετέχει στην διαδικασία αντανάκλασης του φωτός για τη σωστή όραση. Για να λειτουργήσουν οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, οι τροφές και οι ουσίες πρέπει να είναι διαλυμένες σε νερό.

6) Πρωτογενούς σημασίας για το σωματικά δραστήριο άνθρωπο είναι ο ρόλος του νερού στη ρύθμηση της θερμοκρασίας του σώματος. Το νερό αποτελεί το βασικό συτατικό του ιδρώτα, ο οποίος μέσω της εξάτμισης απο την επιφάνεια του δέρματος, βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας θερμότητας απο το σώμα. Απο όλες τις θρεπτικές ουσίες, το νερό ειναι το πιο σημαντικό για τον ασκούμενο άνθρωπο και μια απο τις λίγες που μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην απόδοση αν χρησιμοποιηθεί σε συμπληρωματικές ποσοτητες πρίν ή κατα την διάρκεια της άσκησης.

επομένως.....
Ο αθλητής πρέπει να γνωρίζει τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση κατάλληλης θερμοκρασίας υγρών στο σώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: