Τεχνικές αντιμετώπισης στρεσογόνων καταστάσεων στον αθλητισμό.
Ποιά στοιχεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση στρεσεγόνων καταστάσεων;
Τα στοιχεία μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά βελτιώνοντας την ικανότητα των αθλητών για αποτελεσματική αντιμετώπιση των απαιτήσεων που τίθενται σε αυτούς.
1) ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ενα στοιχείο είναι η νοερή αναπαράσταση στρεσογόνων καταστάσεων και η ταυτόχρονη νοερή εφαρμογή των δεξιοτήτων για την αντιμετώπισή τους.
2) ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: (ιδιαίτερα αποτελεσματική).
Να προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσομοίωση των συνθηκών της εξάσκησης, με αυτές του αγώνα, ιδιαίτερα σε οτι αφορά τις συνθήκες οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στους αθλητές. πχ:(προβλήματα θορύβου απο το πλήθος).
3) ΕΞΆΣΚΗΣΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ: Όλες οι τεχνικές περιλαμβάνουν το στοιχείο της σωματικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων του στρές. Αν οι αθλητές/τριες ακολουθούν μια μέθοδο χαλάρωσης, τότε θά μπορούν να ελέγξουν την αυξημένη σωματική διέγερση που συνήθως είναι το επακόλουθο των στρεσογόνων ερεθισμάτων.
4) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ: Ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντικατάσταση αρνητικών σκέψεων με θετικές.
Το στρές προκαλείται απο τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και απο τις σκέψεις τις οποίες κάνουμε. Αντικαθιστόντας τις αρνητικές σκέψεις με θετικές μπορούμε να χαλαρώσουμε ακόμα και κάτω απο την αγωνιστική πίεση.
Ντόνοβαν Μπείλι. 10 Αυγούστου 1997.
Συνέντευξη
- Χθές που έχασα ήταν το κουράγιο που μου έλειψε. και ύστερα με πλημμύρισε αυτή η αίσθηση, το οτι μισώ να χάνω. Ξέρετε τρέμω την αποτυχία. Ο μεγαλύτερος φόβος στην ζωή μου είναι μήπως χάσω.
- ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΟΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ;
- Υπάρχει πάντα κάτι καλό στην αποτυχία. Ψάχνω και το βρίσκω.
Ας πούμε, αν κέρδιζα εχθές, θα ήταν λίγο πληκτικό...
¨ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ¨¨
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου