Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022
ΠΑΛΗ ΓΦΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
Το τμήμα αυτό επανιδρύθηκε το 1978 από τη σφοδρή επιθυμία των ανθρώπων του Συλλόγου, για ανάπτυξη του αθλήματος αυτού, που πολλά μπορεί να προσέφερε τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.Είχε 450 εγγεγραμμένους αθλητές, που προπονούνταν 4 φορές την εβδομάδα από τους προπονητές Μωϋσίδη Αναστ. και Λογοθέτη Μ.
Ο Τάσος Μωϋσίδης ήταν από τους ιδρυτές και προπονητής του τμήματος πάλης του ΑΠΟΛΛΩΝΑ έχοντας ως αθλητές τους εξής παλαιστές: Μπλες, Σισμανίδης, Τσάλας, Βασιλειάδης, Μανωλεδάκης, Αγαπητός, Ρουσέας, Παρτσινέβελος, Σταματάκης, Πούλης.
Το 1981 με προπονητές τον Αν. Μωϋσίδη. Μιχ. Λογοθέτη και έφορο τον Στ. Σοφικίτη, στο τμήμα πάλης ήταν εγγεγραμμένοι 200 περίπου αθλητές. Στις προπονήσεις συμμετείχαν εκ περιτροπής 50 και πάντα προπονούνταν 20 παλαιστές. Γινόταν δουλειά σε βάθος.
Με την καθιέρωση προπονήσεων κάθε Σάββατο πρωί μόνο για τους παίδες, προσέρχονταν ικανός αριθμός αθλητών ηλικίας 12 έως 15 ετών οι οποίοι αποτελούσαν τη βάση για την πρώτη ομάδα του Απόλλωνα. Αξιοσημείωτο ότι το 1981- 82 για πρώτη χρονιά οι παίδες κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πάλης και κατέκτησαν στις 10 κατηγορίες: Τέσσερα χρυσά μετάλλια, 8 αργυρά και 7 χάλκινα. Συνολικά 19 μετάλλια. Αν σκεφτεί κανείς ότι συμμετείχαν 18 σωματεία, οι παίδες οπωσδήποτε αποτελούσαν το μέλλον του συλλόγου.
Η πενταετία 1978 – 1983 ήταν σπουδαία για το τμήμα πάλης του Απόλλωνα . Με παράγοντες του διαμετρήματος του κ Λεβεντάκη (έφορος), του Ηρ. Κασμά (γενικός αρχηγός) και του Σοφικίτη ( έφορος ), αναδείχθηκαν πρωταθλητές και μέλη στην Εθνική ομάδα τα αδέρφια Κώστας και Γιώργος Σαββαϊδης , ο Μιχάλης Πετρίδης , ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος , ο Γιάννης ο Μανωλεδάκης , ο Γιώργος ο Γιωργουδιός , ο Νίκος ο Λαμέρας , ο Γιάννης ο Κορνάρος και πλήθος μικρότερων αθλητών με μεγάλο ταλέντο .
Το 1982- 83 σε φιλικές συναντήσεις με το «Σπόρτιγκ» νικήσαμε σε 10 κατηγορίες 8-2 και με τον «Παράδεισο» 9-1. Με τον Ατρόμητο Αθηνών νικήσαμε στην έδρα μας 9-1 και στο Περιστέρι 8-2.
Σε επίσημους αγώνες ανδρών εφήβων και παίδων των ετών ΄81 -΄83 ο Απόλλων κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια, 18 αργυρά και 20 χάλκινα. Σύνολο 45 μετάλλια πρώτης δεύτερης και τρίτης θέσης. Επίσης κλήθηκαν στην Εθνική Ελλάδος πάλης τέσσερις αθλητές (Σαββαΐδης, Πετρίδης, Γεωργουδιός, Θεοδωρόπουλος) και πήραν μέρος στο κύπελλο «Ακρόπολη».
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Σαββαίδης Γιώργος, χρυσό μετάλλιο στα 82 κιλά εφήβων ( Αθήνα 1982 ) και αργυρό μετάλλιο στα 82 κιλά νέων ( θεσσαλονίκη 1983 ). Ο Γιώργος Σαββαίδης συμμετείχε και στους Βαλκανικούς αγώνες στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας το 1982 όπου και κατέλαβε την 4 η θέση. Οι αθλητές Θεοδωρόπουλος Γιάννης και Σαββαϊδης Γιώργος είχαν επιλεγεί στην προολυμπιακή ομάδα Νέων για τους αγώνες στο Σικάγο των ΗΠΑ.
Θεοδωρόπουλος Ιωάννης, χάλκινο μετάλλιο στα 82 κιλά Ελληνορωμαϊκής σε αγώνες εφήβων 1982 στην Αθήνα και αργυρό μετάλλιο στα 68 κιλά σε αγώνες νέων Θεσσαλονίκη το 1983 . Ο αθλητής μας αυτός από το 1985 ως το 1990 ήταν προπονητής πάλης του Σπάρτακου Ιωαννίνων και από το 1996 ως σήμερα είναι προπονητής πάλης του Παναιτωλικού ΓΦΣ έχοντας αναδείξει πλήθος πρωταθλητών
Ο Λαμέρας ο Νίκος, έπαιζε στην κατηγορία βαρέων βαρών παίρνοντας πάντα μετάλλιο.
Βασιλακάκης Γιώργος χρυσό μετάλλιο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων στα 92 κιλά και πέρασε ΤΕΦΑΑ χωρίς εξετάσεις . Προπονητής πάλης στον Απόλλωνα το 1985, ο τελευταίος που έκλεισε την ομάδα σε αγώνες στην Καλαμπάκα.
Γαβριηλίδης Κώστας χρυσό μετάλλιο στα βαρέα παίδων και εφήβων 1983 και 1984 .
Από το αρχείο του τμήματος προκύπτουν οι παρακάτω διακρίσεις :
Πουλής Παναγιώτης : : Δύο Χρυσά Μετάλλια, σε Παιδικούς Αγώνες στην κατηγορία των 45 Κιλών.
Τσακίρης Σπύρος: ΄Ενα Χρυσό Μετάλλιο σε Παιδικούς Αγώνες στην κατηγορία των 36 Κιλών.
Κόλιας Βασίλειος: ΄Ενα Άργυρό Μετάλλιο σε Παιδικούς Αγώνες στην κατηγορία των 57 Κιλών.
Πετρίδης Μιχαήλ: ΄Ενα Άργυρό Μετάλλιον σε Παιδικούς Αγώνες στην κατηγορία τών 78 Κιλών.
Σταματάκης Νικόλαος: Ένα Χρυσό καί (1) Άργυρό Μετάλλιο σε Παιδικούς αγώνες στην κατηγορία των 62 Κιλών.
Βασιλειάδης Βασίλειος : ΄Ενα Άργυρό Μετάλλιο σε άγώνες τής Β' κατηγορίας.
Γεωργουδιός Γεώργιος : ΄Ενα χάλκινον Μετάλλιον σε άγώνας Β΄ κατηγορίας.
Κατέχης Ξενοφών :΄Ενα Χάλκινο Μετάλλιο σε Παιδικούς άγώνες.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1983 Πρωτ. Ελλάδας Παίδων 2ος.
1983 Πρωτ. Ελλάδας Εφήβων 2ος.
1984 Πρωτ. Νοτ. Ελλ. Παίδων 1ος 1984 Πανελλ. Πρωτ. Παίδων 1ος 1984 Πρωτ. Νοτ. Ελλ. Εφήβων 2ος.
1984 Διασυλλογικό Πρωτάθλ. Νοτ. Ελλάδας 2ος.
1985 Πρωτ. Παίδων Ν. Ελλ. 1ος 1985 Πρωτ. Εφήβων Ν. Ελλ. 1ος.
Συνολικά σε επίσημα μόνο πρωταθλήματα και όχι σε ημερίδες, τουρνουά κ.λπ., το τμήμα πάλης είχε κατακτήσει τα εξής μετάλλια:
31 Χρυσά.
32 Αργυρά.
45 Χάλκινα.
Από τον παραπάνω σύντομο απολογισμό αβίαστα προκύπτει ότι το τμήμα αυτό είχε προσφέρει σημαντικές διακρίσεις στο Σύλλογο, υπό την καθοδήγηση του Εφόρου κ. Λεβεντάκη και του Ολυμπιονίκη Τάσου Μωϋσίδη στούς οποίους οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών του τμήματος.
1992-1993
Την περίοδο 1992-93 ο Απόλλων μετείχε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης της Α' Κατηγορίας με πέντε αθλητές, από τους οποίους διακρίθηκαν ιδιαιτέρως ο Βασιλακάκης και ο Δάμης, ενώ οι κυανόλευκοι Βασιλείου, Μάνης και Μακρής κατάφεραν να πάρουν την 3η θέση.
1993
Οι αθλητές του Συλλόγου αγωνίστηκαν στις κατηγορίες τους (παίδων-εφήβων-ανδρών) στα Τοπικά πρωταθλήματα και στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Περίοδος 1991 -92 στις ομαδικές βαθμολογίες ο Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ ήταν δεύτερος στην βαθμολογία Ανδρών Γ' Κατηγορίας, δεύτερος στο Τοπικό παίδων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αθλητών ήταν: ΔΑΜΗΣ πρώτος στο τοπικό παίδων, δεύτερος πανελλήνιος πρωταθλητής στην Θεσσαλονίκη, ΒΡΟΝΤΙΝΑΚΗΣ πρωτος στο τοπικό παίδων, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δεύτερος στο τοπικό παίδων, ΖΑΓΚΑΒΙΕΡ0Σ πρώτος στο τοπικό παίδων , δεύτερος πανελλήνιος πρωταθλητής, ΚΟΡΡΕΣ τρίτος πανελλήνιος πρωταθλητής Γ' κατηγορίας, τρίτος στο τοπικό νέων. ΨΑΡΑΥΤΗΣ δεύτερος στο τοπικό νέων. ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ πρώτος στο τοπικό Ανδρών δεύτερος στο πανελλήνιο ανδρών Γ' κατηγορίας και ΠΕΤΣΑΣ πρώτος στο τοπικό έφηβων, πρώτος στο τοπικό Γ' κατηγορίας, πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος στο πανελλήνιο εφήβων. ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ πρώτος στο τοπικό Γ΄κατηγορίας ανδρών, πρώτος στο ανδρών Γ΄κατηγορίας, ΣΠΑΝΟΣ Γ΄πρωταθλητής Ελλάδος στο πανελλήνιο νέων. ΜΑΝΑΦΑΣ πρώτος στο τοπικό εφήβων – νέων. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ πρώτος στο τοπικό Νότιας Ελλάδος ανδρών.
1992-93
0 "Γ.Σ. ΑΠΟΛΛΩΝ" κατέλαβε την Γ" θέση στην ομαδική βαθμολογία στο πρωτάθλημα Νότιας Ελλάδος. Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών οι αθλητές που προκρίθηκαν για τα τελικά με το νέο σύστημα διεξαγωγής πρωταθλήματος ήταν οι ΔΑΜΗΣ, ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ οι οποίοι κατέλαβαν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Στην κατηγορία παίδων ο αθλητής, ΒΡΟΝΤΙΝΑΚΗΣ πρώτος στο τοπικό παίδων, ΚΟΝΔΥΛΗΣ δεύτερος στο τοπικό παίδων, ΖΑΓΚΑΒΙΕΡΟΣ τρίτος νικητής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ τρίτος νικητής στο πανελλήνιο παίδων, πρώτος στο τοπικό παίδων, ΠΕΤΣΑΣ τρίτος στη Β΄κατηγορία Ανδρών, ΜΑΝΑΦΑΣ τρίτος στο τοπικό νέων, ΜΑΘΙΟΥΛΑΚΗΣ πρώτος στο τοπικό νέων, ΔΑΜΗΣ πρώτος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων και πρώτος στο τοπικό εφήβων. ΄Οπως φαίνεται από τα αποτελέσματα το τμήμα το οποίο λειτουργεί εκτός από το γυμναστήριο του "Γ.Σ.ΑΠΟΛΛΩΝ" αλλά και στο γυμναστήριο στην ΓΚΡΑΒΑ έχει μεγάλες επιδόσεις.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΗΣ μετά το 1990
17 Σεπτεμβρίου 1980 ΕΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ.
Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι το ήθος που διέκρινε τον προπονητή και τους αθλητές του Απόλλωνα , σε ένα αγώνισμα κατ’ εξοχή Ελληνικό δίνοντας τεράστιο κύρος στην ομάδα αυτή. Μια ομάδα που ήταν μια οικογένεια . . .
1993-1995
Οι αθλητές του τμήματος πάλης αγωνίστηκαν στις κατηγορίες των παίδων - εφήβων και ανδρών σε τοπικά πρωταθλήματα ως και σε πανελλήνια και απέσπασαν πραγματικά το θαυμασμό των αντιπάλων τους, συνεχίζοντας έτσι την θαυμάσια πορεία του τμήματος.
Συγκεκριμένα οι αθλητές:
- Βασιλακάκης και Ψαραύτης κατέλαβαν τις θέσεις 4η και 2η αντίστοιχα στο πρωτάθλημα Ν. Ελλάδος ανδρών και 6η στο Πανελλήνιο.
- Δάμης και Παπαγεωργίου στο πρωτάθλημα νέων Ν. Ελλάδος κατέλαβαν την 2η θέση, και στο πανελλήνιο την 3η.
- Ηλιόπουλος και Κωνσταντίνου κατέλαβαν την 4η θέση στο πρωτάθλημα εφήβων Ν. Ελλάδος.
- Ο αθλητής Κατάκαλος 1 ος στο παμπαίδων 2ος στο παίδων Ν. Ελλάδος και 4ος στο πανελληνιο.
- Ο αθλητής Τζάφος 1ος στο πρωτάθλημα Ν. Ελλάδος παίδων και 4ος στο πανελλήνιο.
- Τέλος, ο αθλητής Κατάκαλος Κων/νος κλήθηκε στην εθνική ομάδα και γυμνάζεται στο Ο.Α.Κ.Α. Οι αθλητές του τμήματος ανάλογα με την ηλικία, συμμετέχουν στις προπονήσεις στα γυμναστήρια του ΓΣ ΑΠΟΛΛΩΝ και του συγκροτήματος Γκράβα που σημειωτέου έχει παραχωρηθεί αποκλειστικά στον Σύλλογο από τον Δήμο της Αθήνας. Συνολικά οι ομάδες του τμήματος πάλης του Συλλόγου έλαβαν μέρος σε 25 αθλητικές διοργανώσεις στην διετία 1993-1995.
Την πενταετία 1990 - 1995 διοργανώθηκε κάθε χρόνο από το ΓΦΣ ΑΠΟΛΛΩΝ , με την υποστήριξη της ομοσπονδίας το τουρνουά ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ που συγκέντρωσε πλήθος παλαιστών των ομάδων της Αττικής και με πολλές διακρίσεις για το σωματείο μας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΣΟΥ ΜΩΥΣΙΔΗ
Γεννήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια από γονείς πρόσφυγες , όπου άφησε και την τελευταία του πνοή το 2010 σε ηλικία 76 ετών. Από μικρός , σε χρόνια δύσκολα , υπήρξε αθλητής της πάλης στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο έχοντας προπονητή τον αείμνηστο Ντίνο Συντροφιό.
Με το παραπάνω τίμησε τον σύλλογό του αφού επί σειρά ετών διακρινόταν ως πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των 68 κιλών τόσο στην Ελληνορωμαϊκή όσο και στην ελευθέρα πάλη. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης το 1960 , χρίστηκε Ολυμπιονίκης αφού κατέλαβε την 6η θέση , ανάμεσα σε πάνω από 50 αθλητές . Αρκετές φορές αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και στα δύο στυλ. Ως προπονητής δίδαξε την πάλη στον ΠΓΣ , στον Παναθηναϊκό , την Εθνική ομάδα και έκλεισε την καριέρα του στον Απόλλωνα. Για σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπιονικών και πρόεδρος του συλλόγου προπονητών πάλης . Την τελευταία δεκαετία της ζωής του ήταν Τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας καθώς βοήθησε και στην Ολυμπιάδα του 2004. Υπήρξε ο δάσκαλος στους αθλητές του και τους πρόσφερε απλόχερα γνώσεις – αγάπη και στοργή όχι μόνο στην πάλη αλλά και στην ζωή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου