Τετάρτη 30 Μαΐου 2018
Αυτό το Bodybuilding Μπορεί να Σκοτώσει τη Στύση σου
Ο κόσμος των αναβολικών, του bodybuilding και η επόμενη μέρα, σύμφωνα με έναν κλινικό διατροφολόγο.
Τα γυμναστήρια τα λατρεύω και είναι δεδομένο ότι αν έκανα μια άλλη δουλειά, αυτή θα είχε σχέση με τη γυμναστική. Στα γυμναστήρια, λοιπόν, γνώρισα πολύ κόσμο. Δρομείς, αθλητές μαχητικών σπορ, ποδοσφαιριστές, αρσιβαρίστες. Ωστόσο, το πάθος και η εμμονή των bodybuilders με το σώμα τους δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Για αυτό, σέβομαι όλη αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουν -κυρίως τη διατροφή- για να φθάσουν τον στόχο τους. Έκανα και αρκετούς φίλους που έχουν πάθος με τη σωματική διάπλαση και ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με το bodybuilding, «κατεβαίνοντας» σε αγώνες.
Είναι δεδομένο ότι πολλά από αυτά τα παιδιά που ασχολούνται με το bodybulding καταφεύγουν σε συμπληρώματα διατροφής, για να ενισχύσουν τη μυική τους μάζα. Όποιος έχει ασχοληθεί με τη γυμναστική στη ζωή του, σίγουρα θα έχει μπει στον πειρασμό της mainstream πρωτεΐνης - ή έστω θα έχει ακούσει για αυτή. «Για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην περίπτωση της γυμναστικής, πρέπει να εξασφαλίσουμε εκείνα τα δομικά συστατικά ενίσχυσης της μυικής μάζας, δηλαδή τα αμινοξέα, τα οποία αποτελούν με τη σειρά τους τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Μια γυμναστική που δεν στηρίζεται στην κατανάλωση πρωτεϊνών και αμινοξέων, δεν αποφέρει αποτέλεσμα και, μάλιστα, μπορεί να συντελέσει στη μείωση της μυικής μάζας. Δηλαδή, να φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα» λέει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος και Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, τον οποίον κάλεσα μιας και οι αθλητές συμβουλεύονται ως ευαγγέλιο κάποιον ειδικό σε θέματα διατροφής. «Ωστόσο, κάποια από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, είτε βραχυπρόσθεσμα είτε μακροπρόσθεσμα. Προβλήματα υγείας μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από 10-15 χρόνια στη ζωή μας και να οφείλονται σε πρακτικές και τρόπους ζωής που είχαμε υιοθετήσει σε πιο μικρή ηλικία», συμπληρώνει.
«Η πρωτεΐνη, που τόσος λόγος γίνεται για αυτή, αλλά και κάποια ακόμα συμπληρώματα είναι αθώα, εφόσον δεν μιλάμε για υπερποσότητες που οδηγούν σε ηπατικά και νεφρικά προβλήματα. Για παράδειγμα, έχει υπολογιστεί ότι ποσότητα πρωτεΐνης ίσης περίπου με 1,6-2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους είναι η ενδεδειγμένη» λέει ο κ. Γρηγοράκης, κλείνοντας το hot κεφάλαιο της πρωτεΐνης. «Πρέπει να γνωρίζουμε, όμως, ότι η λογική της χρήσης ενός συμπληρώματος όπως της τεστοστερόνης, σχετίζεται με κάποιο ιατρικό ζήτημα το οποίο προφανώς δεν αφορά την αύξηση της μυικής μάζας. Αν παίρνουμε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με στόχο τη βελτίωση της σύστασης του σώματος και της μυικής πυκνότητάς μας και αυτό (κανονικά) προορίζεται για άλλη χρήση, μιλάμε για μια φαρμακευτική αγωγή χωρίς νόημα, η οποία βιολογικά θα μας επιβαρύνει - τώρα ή αργότερα», τονίζει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Αυτά τα λόγια του κ. Γρηγοράκη με πάνε κάποια χρόνια πίσω, όταν ένας φίλος είχε «μπει στο φάρμακο» και, παρόλο που κατάφερε να γίνει όσο «τούμπανο» ήθελε, κατέληξε να παίρνει χάπια τύπου βιάγκρα για να μπορεί να έχει ερωτικές επαφές. «Πολλά από αυτά τα συμπληρώματα για τα οποία μιλάμε περιέχουν την αναβολική ορμόνη της τεστοστερόνης, η οποία ευθύνεται για τη δόμηση της μυικής μάζας. Η έξτρα κατανάλωσή της, όμως, διαταράσσει τον ορμονικό κύκλο ζωής ενός ανθρώπου και επηρεάζεται τη στύση και, κατ' επέκταση, τα επίπεδα γονιμότητας ενός άνδρα», σύμφωνα με τον Δημήτρη Γρηγοράκη. «Το συκώτι (ηπατικές διαταραχές έως ηπατική ανεπάρκεια) και τα νεφρά επηρεάζονται πριν ή σχεδόν ταυτόχρονα με τη στύση», προσθέτει.
Ρωτώ τον Δρ. Γρηγοράκη να μου πει ποιες είναι αυτές οι επιζήμιες ουσίες που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνδρα, που θέλει να φτιάξει το απόλυτο σώμα, να μην μπορεί να κάνει σεξ. «Σίγουρα τα στεροειδή πλήττουν καθοριστικά ακόμα και το επίπεδο γονιμότητας, μακροπρόθεσμα. Σε ηλικίες όπως τα 18, τα 20 ή τα 25, προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα αναπαραγωγής για έναν άνδρα. Ωστόσο, μετά από 10 χρόνια που θα είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός του, θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί ακόμα και αιφνίδιος θάνατος από κατανάλωση συμπληρωμάτων αμφίβολης προέλευσης, που επέδρασαν στο ορμονικό προφίλ του ατόμου με ανεπανόρθωτες βλάβες και συνέπειες. Γνωστοί αθλητές και αθλήτριες πέθαναν ή νόσησαν από σοβαρή μορφή καρκίνου μετά από μακροχρόνια λήψη αναβολικών ουσιών ή εργογόνων. Αναφέρομαι και σε Ολυμπιονίκες που δεν υπάρχουν πια στη ζωή, οι οποίοι/-ες με σκοπό τον πρωταθλητισμό είχαν μοιραία αποτελέσματα στη ζωή τους», αναφέρει.
Έχοντας μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά το ανδρικό φύλο, ζητώ από τον κ. Γρηγοράκη να μου πει και για τα γυναικεία προβλήματα τέτοιων πρακτικών. «Για τις γυναίκες είναι ακόμη πιο σοβαρά τα πράγματα. Το ζήτημα της αναπαραγωγής, τα ανδρογενή χαρακτηριστικά (τριχοφυία) και διάφορες μορφές καρκίνου είναι μερικά από τα συμπτώματα της λήψης αναβολικών συμπληρωμάτων. Επίσης, είναι βέβαιο ότι δεν θα μπρούν να θηλάσουν, αν -έστω και δύσκολα- τεκνοποιήσουν», λέει.
«Η αναστρεψιμότητα μιας τέτοιας κατάστασης έχει να κάνει κυρίως με το χρονικό διάστημα λήψης των ουσιών. Μακροχρόνια λήψη οδηγεί πιθανώς σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για μια μικρότερη σε διάρκεια χρήση τέτοιων ουσιών, ωστόσο εκεί είναι πιο ενθαρρυντικά τα πράγματα. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποτελεί κίνητρο και να πει κάποιος "Α, θα χρησιμοποιήσω ένα σκεύασμα για λίγο διάστημα και μετά θα ρεφάρω". Δεν υπάρχει αυτό», τονίζει ο διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Στην περίπτωση της αναστρέψιμης κατάστασης, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όπως φανταζόμουν. «Η διατροφή οπωσδήποτε μπορεί να βοηθήσει τη βελτίωση του βιολογικού συστήματος ώστε αυτό να ανταπεξέλθει σε ξένους εισβολείς που προέρχονται απο τέτοια σκευάσματα ή συμπληρώματα αμφίβολης προέλευσης. Μια τέτοια διατροφή αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές ουσίες. Σίγουρα να περιλαμβάνει τα γαλακτοκομικά, ιδιαίτερα το γιαούρτι και το κεφίρ, που είναι πλούσια σε προβιοτικούς οργανισμούς. Ακόμη, να μην περιέχει πολύ κόκκινο κρέας και να είναι απαλλαγμένη από μη εποχιακά τρόφιμα. Τα ψάρια που τρώμε να μην είναι μεγάλα σε μέγεθος, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περιέχουν τοξικά βαρέα μέταλλα επειδή ζουν πολύ σε μολυσμένες θάλασσες. Γενικά, να ακολουθούμε φυσική διατροφή κι όχι τυποποιημένα ή με συντηρητικά προϊόντα. Επιπλέον, να προσέχουμε ιδιαίτερα το ψήσιμο των κρεατικών και να μην τα καίμε, διότι μια καμένη μπριζόλα ισοδυναμεί με τη ζημιά που σου κάνουν 600 τσιγάρα. Όλες αυτές είναι πρακτικές που βοηθούν στη βιολογική αποτοξίνωσή ή, αν θες, στη μη έκθεση σε παράγοντες που επιβαρύνουν έναν ήδη εκτεθειμένο οργανισμό», αναλύει ο Δημήτρης Γρηγοράκης.
Όπως μαθαίνω, κάποια άλλα φυσικά «βιάγκρα» -παντός καιρού- είναι τροφές που ενισχύουν τη διάθεση, όπως η σοκολάτα, η μπανάνα, το αβοκάντο, το ακτινίδιο, η φράουλα, τα (μικρά) ψάρια -σχετίζονται άμεσα με την τεστοστερόνη- και τροφές όπως τα όσπρια (κυρίως για τις γυναίκες), καθώς και το λίγο αλκοόλ, που προσφέρει μια χαλάρωση και διώχνει τις συστολές.
Ο κ. Γρηγοράκης, μιλάει για τα περιστατικά που έχει συναντήσει στην καριέρα του. Οι χειρότερες καταστάσεις που συναντά αφορούν ανθρώπους που γυμνάζονταν και έπαιρναν τέτοιες ουσίες, ενώ τώρα έχουν σταματήσει για κάποιον λόγο, όπως λέει. Εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, ή και μη αναστρέψιμα. «Το σώμα κρεμάει και γενικά εκδικείται όταν του φερόμαστε με εξτρεμιστικό τρόπο. Δεν γίνεται να βάλεις ένα αυτοκίνητο που τρέχει με 100 km/h, να πάει με 200 km/h. Έτσι είναι και το σώμα. Πιέζεται και οι συνέπειες αυτές της πίεσης είναι σοβαρές αλλά και άγνωστες. Η ιατρική ναι μεν εξελίσσεται και η επιστήμη της διατροφής ανακαλύπτει συνεχώς πληροφορίες, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η γνώση μας ίσως να είναι περιορισμένη και οι συνέπειες τέτοιων πρακτικών, για τις οποίες μιλάμε, να είναι ακόμα σοβαρότερες», καταλήγει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου